ذکر و باز نشر مطالب اینجانب و کلیه مطالبی که در روزنامه ها یا روی سایت شخصی و وبلاگهایم منتشر شده منحصراً با قید نام و نام خانوادگی ام و توام با لینک سایت و وبلاگهایم مجاز است. دریافت چک
رعایت همان موارد و نکاتی که در مبحث بایسته های صدور چک آوردم برای احراز صحت روند صدور چک و تشخیص چک غیر قابل اعتماد از چک قابل اعتماد، در مورد دریافت چک نیز گرهگشا می باشد. در عین حال به هنگام دریافت چک و از منظر دریافت کننده ی چک رعایت نکات زیر می تواند در مورد اصالت چک و امکان وصول وجه آن بر اطمینان شما بیفزاید. دریافت چک
1– چک در حضور و منظر شما تحریر و امضاء و از دسته چک جدا شود. دریافت چک
2– اگر از صادر کننده ی چک ، شناخت قبلی ندارید و میزان اعتبار وی و حساب بانکی او برایتان روشن نیست دریافت پرینت کار کرد 3 ماهه یا 6 ماهه ی اخیر آن حساب (که امضاء شده و ممهور به مهر بانک ذیربط باشد) و اندکی بررسی و تحقیق از کسبه ی محل و همکاران وی و صنف مربوطه مفید است.
3– حتی الا مکان 2 شاهد در جریان صدور و تحویل چک به شما و شاهد ماجرا باشند.
4– تصویر اسناد هویت صادر کننده ی چک ؛ شناسنامه و پشت و روی کارت ملی صادر کننده ی چک که ممضی به امضاء وی باشد را اخذ کنید و نشانی محل سکونت و محل کار و تلفن های دسترسی به وی را در حدی که اطمینان کنید در آینده در دسترس شما خواهد بود احراز و دریافت فرمایید.
5– چک مخدوش و قلم خورده را دریافت نکنید.
6– حتما از توانایی مالی ( تمکن ) و دارایی صادر کننده ی چک در جهت احقاق حق خود در آینده و امکان توقیف اموال وی در آینده اطمینان حاصل نمایید.
7– از صادر کننده ی چک بخواهید که هنگام امضاء ، نام و نام خانوادگی خود را هم به دست خط خود روی چک بنویسد.
8– حتی در صورتی که اندک شناختی از صادرکننده ی چک دارید اصلح است در صورت امکان قبل از دریافت چک ، به طرق مقتضی از موجودی حساب بانکی صادر کننده ی چک اطلاع حاصل کنید.
9– توجه کنید در متن چک ، بین تاریخ به حروف و تاریخ به عدد تفاوت نباشد.
10– چک را به تاریخ روز دریافت کنید. به خاطر داشته باشید چک مدت دار ، غیر قابل اقدام کیفری با عنوان چک بلامحل است.
11– اگر قرار است بابت دریافت چک رسید بدهید یا از شما خواسته شد صورتجلسه یا قراردادی را که در آن به شماره و تاریخ چک اشاره شده، امضاء کنید قبل از امضاء حتما با مشاور حقوقی خود یا وکیل مورد اعتمادتان مشورت فرمایید.
12– توجه بفرمایید که چک سفید امضاء ( بدون مبلغ ) یا چک بدون تاریخ ،غیر قابل اقدام کیفری با عنوان چک بلامحل است. بنابر این قبل از دریافت چک سفید امضاء یا چک بدون تاریخ از مشاور حقوقی خود یا وکیل مورد اعتمادتان در باره ی توافقاتی که با طرف مقابل مد نظرتان است و آثار و مسوولیتهای صدور ، دریافت ، درج مبلغ و تاریخ و نهایتاً درباره چگونگی اقدام روی این گونه چکها مشورت بخواهید.
13– بلا فاصله پس از اخذ چک از آن تصویر ( ترجیحاً تصویر رنگی ) یا عکس تهیه و در سوابق خود نگهداری فرمایید.
14– به هنگام در یافت چک توجه بفرمایید بین مبلغ نوشته شده به حروف و مبلغ نوشته شده به عدد تفاوت نباشد و به خاطر داشته باشید در صورت مغایرت بین عدد و حروف ، مبنای پرداخت برای بانک ، مبلغ نوشته شده با حروف خواهد بود.
15– چکی که در متن آن به بهره ای و ربوی بودن پرداخت اشاره شده یا چکی که روی آن قید شده ؛ بابت گرو بندی و قمار و معامله شرطی یا اقدامات مجرمانه صادر گردیده دریافت نفرمایید.
16– توجه بفرمایید که حواله های صادره از موسسات مالی و اعتباری و صندوق های قرض الحسنه و تعاونی های اعتبار ، چک محسوب نمی شوند و مشمول قانون چک و قابل اقدام به عنوان چک نمی باشند.بنابراین ، این گونه اسناد را به عنوان چک و به امید اقدام برابر قانون چک دریافت نفرمایید.
17– در مورد چکهایی که در حضور و منظر شما امضاء نمی شوند بلکه در نظر است به صورت امضاء شده تحویل شما گردند اطمینان حاصل فرمایید که :
الف) آنچه به شما تحویل خواهد شد تصویر رنگی چک نیست بلکه اصل چک است. یک روش خوب این است که محل برش و جدا شدن برگ چک از دسته چک را به دقت ملاحظه و با نوک انگشتتان لمس کنید. این محل باید زائده های کوچکی که حاکی از جدا شدن چک از دسته چک است داشته باشد.
ب) پشت چک را به دقت ملاحظه فرمایید. بایستی برجستگی های ناشی از حرکت و فشار قلم در محل نوشتن تاریخ و مبالغ و امضاء و حواله کرد چک قابل رویت و با نوک انگشتان قابل لمس باشد.
ج) تحویل دهنده ی چک به خود را بایستی کاملاً احراز هویت فرمایید. رویت اصل شناسنامه وی و تهیه ی تصویر از تمام صفحات آن و رویت اصل کارت ملی وی و تهیه ی تصویر از پشت و روی آن مفید خواهد بود. تحویل دهنده ی چک به شما بایستی پشت ( ظهر ) چک موصوف را با تصریح به این که ظهر نویس است در حضور شما با تصریح به نام و نام خانوادگی خود امضاء کند. بدین ترتیب مانند صادرکننده ی چک برای پرداخت وجه آن به شما مسوول خواهد بود.
د) سعی کنید اطلاعات و شماره ی تماس و نشانی صادرکننده چک را از هر شخصی که قصد دارد چک را به شما تحویل دهد دریافت فرمایید و سپس طی تماس با صادرکننده ی چک ، از مفقود یا مسروقه یا جعلی یا امانی نبودن چک یا عدم وجود اشکالات و ادعاهای دیگر اطمینان حاصل فرمایید و در صورت ممکن بهتر است صادرکننده ی چک مکتوباً از انتقال چک به شما اعلام اطلاع کند و مکتوباً بلامانع بودن وصول وجه آن بوسیله ی شما را اعلام دارد تا بدین ترتیب بدون دغدغه ، دارنده ی با حسن نیت آن چک شناخته شوید.
ه) نکات شانزده گانه ی فوق را به هنگام دریافت این نوع چکها نیز مورد عنایت قرار دهید.
با اعلام نظرات و انتقادات خود و ذکر نواقص این مطلب به تکمیل آن و توسعه ی آگاهی درباره ی آن عنایت فرمایید.
صادق رئیسی کیا
ممنون از مقاله خوبتان بسیار نکات جالبی را اشاره کرده بودید.
یک سوال: اگر چک در وجه شخصی حقیقی صادر شده و آن شخص با رضایت بدون ظهرنویسی چک را در اختیار شخص سوم قرار دهد و شخص سوم چک را وصول کند، آیا بعدها شخصی که چک در وجه او صادر شده می تواند ادعایی در مورد چک، (دزدی یا کلاهبرداری) داشته باشد؟