افراد ممنوع از مدیرعاملی شرکت

فهرست مطالب

ممنوعیت های قانونی ناظر بر مدیرعاملی یا عضویت در هیات مدیره شرکت های بخش خصوصی

مقررات ایران در موارد و قوانین پراکنده ای، ممنوعیت اشخاص از قبول مدیرعاملی یا عضویت در هیات مدیره شرکت‌های بخش خصوصی را مورد حکم، قرار داده است. در ادامه، به شرح اشخاص ممنوع از مدیرعاملی می پردازیم.

از آنجا که مجموعه این ممنوعیت‌ها در یکجا گردآوری نشده و در قوانین پراکنده و مختلف، مورد اشاره قرار گرفته اند تصمیم گرفتم برای آشنایی و آگاهی مدیران شرکت ها و فعالان بخش اقتصادی کشور با محموعه این ممنوعیت ها و محدودیت ها فهرست ممنوعیت های قانونی افراد از تصدی مدیریت شرکت‌های بخش خصوصی را در این نوشتار، بیان نمایم.

ممنوعیت از مدیرعاملی در قانون اساسی

الف) اصل ۱۴۱ قانون اساسی

ممنوعیت از مدیرعاملی و ممنوعیت از عضویت در هیات مدیره

در اصل ۱۴۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، افراد ذیل از مدیرعاملی و نیز عضویت در هیات مدیره شرکت های خصوصی ممنوع شده اند:

۱- رئیس جمهور و معاونان رئیس جمهور
۲- وزیران
۳- کارمندان دولت

ممنوعیت از مدیرعاملی در قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل

ب) قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل

در این قانون نیز که در اجرای اصل ۱۴۱ قانون اساسی و در سال ۱۳۷۳ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده تاکید شده است که کارکنان دولت و دستگاه نهادهای عمومی از تصدی مدیرعاملی و عضویت هیئت مدیره شرکت های بخش خصوصی ممنوع می باشند.

ممنوعیت از مدیرعاملی در قانون تجارت

ج) لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

ماده ۱۱۱ لایحه قانونی اصلاح قسمتی ازقانون تجارت و همچنین ماده ۱۲۶ قانون مذکور اشخاص زیر را از تصدی مدیرعاملی و نیز عضویت در هیئت مدیره شرکت‌های بخش خصوصی ممنوع نموده است:
۱- محجورین
۲- کسانی که حکم ورشکستگی آنها صادر شده است.
۳- کسانی که به علت ارتکاب سرقت، خیانت در امانت، کلاهبرداری، جرایم در حکم خیانت در امانت، جرایم در حکم کلاهبرداری، اختلاس، تدلیس، تصرف غیرقانونی در اموال عمومی از حقوق اجتماعی کلا یا بعضا محروم شده باشد در مدت محرومیت.

۴- برابر ماده ۱۲۶ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، کسی نمی تواند در بیش از یک شرکت، سمت مدیرعاملی داشته باشد. (ممنوعیت از مدیرعاملی در بیش از یک شرکت)

ممنوعت از مدیرعاملی در قانون مالیاتهای مستقیم

د) قانون مالیاتهای مستقیم

تبصره ۳ ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم تصریح دارد بدهکاران مالیاتی، امکان عضویت در هیئت مدیره شرکت ها و‌ موسسات و یا تاسیس شرکت ها و موسسات را پیش از اخذ مفاصا حساب مالیاتی ندارند. (محدودیت های مالیاتی برای قبول مدیریت شرکت)

ممنوعیت از مدیرعاملی در قانون مجازات اسلامی

ه) قانون مجازات اسلامی

محرومیت از حقوق اجتماعی، برابر بند «ر» ماده ۲۶ قانون مجازات اسلامی اعم از آنکه به موجب حکم یا ناشی از حکم صادره از سوی دادگاه باشد می‌تواند به ممنوعیت از مدیرعاملی یا ممنوعیت از عضویت در هیئت مدیره شرکت های بخش خصوصی، منجر گردد.

ممنوعیت از مدیرعاملی در قانون دفاتر اسناد رسمی

و) قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران

برابر ماده ۱۵ قانون یادشده، سردفتران اسناد رسمی و دفتریاران، اشتغال به تجارت و مدیریت شرکتهای بخش خصوصی برای سردفتران اسناد رسمی و دفتریاران، منافی شغل سردفتری و دفتریاری شناخته می‌شود بنابراین، سردفتران اسناد رسمی و دفتریاران از قبول مدیرعاملی و عضویت در هیئت مدیره شرکت های بخش خصوصی، به نوعی، ممنوع می باشند.

ممنوعیت از مدیرعاملی در قانون ارتقای سلامت نظام اداری

ز) قانون ارتقای سلامت نظام اداری

برابر بند ۳ قسمت الف ماده ۵ قانون یاد شده، تاسیس شرکت و عضویت در هیئت مدیره هرگونه شرکت و موسسه برای افرادی که مشمول قانون مزبور شوند ممنوع می باشد.

ممنوعیت از مدیرعاملی در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ح) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده ۶۹ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۱۳۹۲ به امکان محرومیت از تاسیس شرکت یا محرومیت از عضویت در هیئت مدیره و مدیرعاملی اشخاص حقوقی به عنوان مجازات تکمیلی برای مرتکبین جرایم موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اشاره نموده است.

42 پاسخ
  1. حسینی گفته:

    سلام و خسته نباشید
    من حدود 3 سال از سال 91 تا 93 مدیر عامل خارج از شرکا یک شرکت با مسئولیت محدود بودم و کارمند رسمی دولت بودم آیا مدیر عامل بودن من جرم بوده یا تخلف است

    پاسخ
    • صادق رئیسی کیا گفته:

      با درود سپاس.
      جرم است و مجازات آن عبارت است از انفصال خدمت موقت از 6 ماه تا یکسال و استرداد وجوه دریافتی از مشاغلی که در یک زمان تصدی آن‌ را داشته است به جز حقوق و مزایای شغل اصلی وی
      سرافراز باشید

      پاسخ
  2. وحید گفته:

    با سلام و خدا قوت
    من کارمند رسمی شرکت گاز هستم آیا امکان داره به عنوان مشاور یا نماینده در شرکت خصوصی خدماتی تاسیساتی فعالیت داشته باشم یا منع قانونی داره .تشکر

    پاسخ
  3. عبدالحمید کردبچه گفته:

    با سلام
    آیا معلمان جهت عضویت در هیئت مدیره شرکت تعاونی مصرف فرهنگیان مشمول قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل می شوند؟
    سامانه ثبت اخیرا صورت جلسه تغییرات هیئت مدیره شرکت تعاونی فرهنگیان را با استناد به همین قانون رد کرده در تایید نهایی پیام خطای ” طبق بررسی های به عمل آمده شما مشمول قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل هستی” را می دهد در صورتی که طبق تبصره 4 قاون فوق عضویت در هیئت مدیره و مدیر عاملی شرکت های تعاونی ادارات و موسسات از این قانون مستثنی شده اند.
    لطفا راهنمایی بفرمایید.

    پاسخ
    • سجاد بهرامیان پور گفته:

      باسلام حدود۸۰نفر هستیم وخواهان تأسیس شرکت تعاونی فراگیر یا چندمنظوره هستیم ومدیر عامل واکثر اعضای هیئت مدیره کارمند ومعلم هستند ایا این افرادممنوعیت قانونی دارنند یانه

      پاسخ
      • عبدالحمید کردبچه گفته:

        دوست گرامی با سلام و احترام
        متاسفانه هنوز مشکل حل نشده و همچنان سیستم پیام خطا مبنی بر شمولیت قانون ممنوعیت تصدی بیش از دو شغل جهت ثبت تغییرات اعضاء هیئت مدیره شرکت های تعاونی را می دهد. کاری کاملا خلاف قانون که شرکت های تعاونی کارمندی را گرفتار کرده و کسی هم پاسخگو نیست.
        البته اگر اعضاء هیئت مدیره شما غیر کارمند انتخاب شوند مشکلی در ثبت نخواهید داشت.

        پاسخ
      • صادق رئیسی کیا گفته:

        درود و سپاس
        برابر ماده 8 قانون بخش تعاون، عضو در شرکتهای تعاونی شخصی حقیقی یا حقوقی غیر دولتی است بنابراین به جز شرکت های تعاونی ادارات و موسسات که مشمول اصل 141 قانون اساسی باشند عضویت کارمندان دولت در هیات مدیره سایر انواع شرکتها ممنوعیت خواهد داشت مگر اینکه قوانین خاص، اجازه داده باشد.
        سرافراز باشید

        پاسخ
  4. حسن بیگلری نیا گفته:

    با سلام و خسته نباشید
    بنده از سال 93 عضو هیات مدیره یک موسسه غیر تجاری هستم ولی هیچگونه حقوق و مزایایی دریافت نکردم و همزمان کارمند رسمی دولت می باشم آیا صرفا عضویت در هیات مدیره بدون سمت مدیرعاملی یا ریاست هیات مدیره جرم و تخلف است ؟ در صورت جرم بودن حکم آن چیست ؟ با تشکر

    پاسخ
    • صادق رئیسی کیا گفته:

      با درود و سپاس
      عضویت در هیات مدیره شرکت های خصوصی برای کارمندان دولت، ممنوعیت دارد. عضویت کارمند دولت در هیات مدیره موسسات غیرتجاری، مشمول ممنوعیت مندرج در اصل 141 قانون اساسی نیست.
      البته نباید عضویت موظف باشد.
      سرافراز باشید.

      پاسخ
      • محمود مظلومی گفته:

        سلام
        من کارمند رسمی دولت هستم آیا می تونم همزمان در بک شرکت خصوصی ( جز شرکت های صنایع تبدیلی وتکمیلی کشاورزی است ) عضو هیئت مدیره موظف شرکت هم باشم؟!

        پاسخ
  5. حسن طالع گفته:

    سلام و عرض ادب
    الان بیمه ایران کارمنداشو یا وزارت دارایی کارمنداشو به عنوان مدیر عامل میفرسته شرکتهای بیمه خصوصی
    آیا مشکلی نیست؟

    پاسخ
    • صادق رئیسی کیا گفته:

      با درود و سپاس
      کارمندان دولت، اصولاً نمی توانند به بخش خصوصی، مامور شوند مگر در مواردی که قانون بطور خاص، اجازه داده باشد. در موردی که شما مثال زدید تا انجا که بخاطر دارم قانون خاصی نداریم و من بسیار بعید می دانم که کارمندان دولت با اجازه دولت به عنوان مدیرعامل در بخش خصوصی، فعالیت داشته باشند.
      سرافراز باشید.

      پاسخ
  6. ابراهیمی گفته:

    با سلام.
    من کارمند دولت هستم. آیا میتوانم در یک شرکت سهامی خاص عضو هیئت مدیره “غیرموظف” باشم؟

    پاسخ
    • صادق رئیسی کیا گفته:

      با درود و سپاس
      تفاوتی نمی کند که کارمند دولت بلحاظ نوع استخدام، رسمی باشد یا پیمانی یا قراردادی. در هر صورت اگر کارمند دولت، قلمداد شود مشمول این ممنوعیت می گردد.
      سرافراز باشید

      پاسخ
  7. صادقی گفته:

    با سلام
    بنده به عنوان مدیر عامل یک شرکت و همچنین اعضای امتیاز اور برای گرید و رتبه بندی شرکت میباشم.
    اگر بنده به صورت قرارداد پیمانی در مثلا آتشنشانی مشغول کار شوم آیا شامل قانون منع مداخله کارکنان دولت میشوم؟
    اصلا استخدام پیمانی جزو کارکنان شامل این قانون منع مداخله به شمار می‌آید.
    ممنون.

    پاسخ
    • صادق رئیسی کیا گفته:

      با درود و سپاس
      بله امکان ثبت موسسه و حتی شرکت را دارید و می توانید سهامدار و مالک اکثریت سهام یا سرمایه آنها هم باشید. فقط به دو نکته زیر توجه بفرمایید:
      نخست: نمی توانید و نباید عضو هیات مدیره و مدیرعامل و بازرس قانونی آن باشید.
      دوم: تا زمانی که شما کارمند دولت باشید چنین موسسه و شرکتی اصولاً نمی تواند طرف معامله دولت و شهرداری ها قرار گیرد.
      سرافراز باشید

      پاسخ
  8. مجید سعادت گفته:

    با سلام. بنده معلم هنرستان با سابقۀ 18 سال بوده و دکترای مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران دارم. از آنجائی که محدودیت ثبت شرکت برای اعضای هیئت علمی دانشگاه ها وجود ندارد، آیا داشتن مدرک دکتری برای ثبت شرکت دانش بنیان توسط اینجانب کفایت نمیکنه؟ آیا عادلانه است که یک عضو هیئت علمی علاوه بر برخورداری از حقوق و مزایای 3 الی 4 برابری نسبت به اینجانب با وجود ساعات موظفی 12 ساعت در هفته (نصف اینجانب)، از امتیاز ثبت شرکت هم برخوردار باشه؟ آیا قانون برای امثال من تبصره و ماده ای قائل نشده؟

    پاسخ
    • صادق رئیسی کیا گفته:

      با درود و سپاس
      ابتدا متن مواد 22 و 43 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت که در این باره است را می آورم:
      ماده 22- اعضای هیأت‌‌‌‌علمی آموزشی و پژوهشی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی شاغل در سمتهای آموزشی و پژوهشی با اطلاع مدیریت دانشگاه برای داشتن سهام یا سهم‌الشرکه و عضویت در هیأت‌‌‌‌مدیره شرکتهای دانش‌بنیان، مشمول قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری مصوب 1337 نیستند.
      ماده 43ـ دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی (دولتی و غیردولتی) مجازند با ایجاد و مشارکت در شرکتهای دانش‌بنیان که حداکثر چهل‌و نه درصد (49%) سهام آن متعلق به دانشگاهها، مؤسسات پژوهشی و دیگر واحدهای دولتی و مابقی سهام متعلق به اعضای هیأت‌‌‌‌علمی و دانشجویان و سایر سهامداران بخش خصوصی است، نتایج تحقیقات اعضای هیأت‌‌‌‌علمی و دانشجویان خود را تجاری‌سازی نمایند. ایجاد شرکت و درصدهای سهام و دیگر شرایط مربوط به‌تصویب هیأت‌‌‌‌امنای مؤسسه مربوط خواهد رسید. این شرکتها مشمول قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری مصوب 1337 نیستند.
      ملاحظه می فرمایید که قانون این مزایا را برای اعضای هیأت‌‌‌‌ علمی آموزشی و پژوهشی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی شاغل در سمتهای آموزشی و پژوهشی برقرار کرده است.

      پاسخ
  9. محمد گفته:

    سلام
    عضویت در هیئت مدیره شرکت درصورتیکه شرکت درزمان تصدی شخص کارمند دولت درآن شرکت هیچگونه فعالیت تجاری و مالی نداشته و هیچ حقوقی هم به آن شخص پرداخت نشده جرم است ؟ و محکومیت انفصال و … برای کارمند دارد؟ و قبل از فعالیت شرکت آن شخص کارمند از عضویت خارج شده است

    پاسخ
    • صادق رئیسی کیا گفته:

      با درود و سپاس
      عضویت کارمند دولت در هیات مدیره شرکت های خصوصی در هر صورت ممنوع است. عدم فعالیت شرکت فقط می تواند درباره عدم وقوع جرایم موضوع قانون مداخله کارکنان دولت در معاملات دولتی و قانون منع تصدی بیش از دو شغل مورد استناد قرار گیرد.
      سرافراز باشید

      پاسخ
  10. حامد فیروزی ثانی گفته:

    سلام راجب تبصره 2 ماده 241 لایحه اصلاحی قانون تجارت که بیان میکنه هیچ کس نمیتواند هم زمان در بیش از یک شرکت دولتی یا وابسته به ان مدیر عامل یا هیت مدیره باشه،ایا منظور در دو شرکت دولتی نمیتونه این سمت هارو داشته باشه ؟یعنی میتونه در یه شرکت خصوصی هیت مدیره باشه ودر یک شرکت دولتی هیت مدیره دیگر؟

    پاسخ
    • صادق رئیسی کیا گفته:

      با درود و سپاس
      برابر اصل 141 قانون اساسی، کارمند دولت نمی تواند عضو هیات مدیره شرکت های بخش خصوصی باشد.
      تبصره اصلاحی مورد نظر شما فقط ناظر به شرکت های دولتی و عمومی غیردولتی است.
      سرافراز باشید.

      پاسخ
  11. مجید داداشی گفته:

    با سلام اینجانب از سال 1386 مدیر عامل یک شرکت خصوصی می باشم اما بیش از پنج سال عدم فعالیت ثبت می شود آیا میتوانم مدیرعامل یک شرکت خصوصی دیگری شوم هم زمان بدون اینکه از مدیر عامل شرکت ثبت شده قبلی خارج شوم با سپاس بیکران

    پاسخ
  12. افسر گفته:

    با عرض سلام و خسته نباشید

    آیا برای مدیر عاملی یا عضویت افراد نظامی در هیئت مدیره شرکت های سهامی خاص مشکل و منع قانونی وجود دارد .

    با تشکر

    پاسخ
  13. علی بوشهری گفته:

    با سلام
    معلم بازنشسته میتواند عضو هیئت مدیره و نایب رئیس هیئت مدیره شرکت سهامی خاص بشود؟

    پاسخ
  14. سید محمداصفهانی گفته:

    با سلام
    آیا کارمند رسمی‌‌ یک شرکت وابسته به دولت میتواند عضو هیئت مدیره شرکت خصوصی شود

    پاسخ
  15. سجاددیندار گفته:

    سلام
    من 20 ساله هستم و درحال حضر دانشجو می باشم
    قصد ثبت شرکت با مسولیت محدود برای تولید و انجام امور تجاری دارم
    ایا برای ثبت شرکت نیازی به کارت پایان خدمت یا معاف از خدمت دارم ؟؟؟

    پاسخ
  16. سجاد محمدیان گفته:

    با سلام اگه کسی که به عنوان نیروی پیمانکاری در شرکت پالایش،گاز مشغول به کار باشد میتواند عضو هیئت مدیره شرکتهای خدماتی باشد یا نه

    پاسخ
  17. مانی قاسمی گفته:

    با سلام
    عضویت در هیئت مدیره شرکت های خصوصی یا مدیر عاملی برای سربازها در حین خدمت سربازی جگونه هست؟

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *