مسئولیت جمعی هیات مدیره
هشدار: ذکر و باز نشر نوشتارهای من و هر نوشتاری که در روزنامه ها یا روی سایت شخصی و وبلاگهایم منتشر شده منحصراً با قید نام و نام خانوادگی ام و همراه با پیوند سایت و وبلاگهایم مجاز است.
اداره شرکت ها یک مسئولیت جمعی به شمار می رود و همه اعضای هیات مدیره شرکت به همراه مدیرعامل شرکت در قبال وضعیت شرکت و در برابر شرکا و سهامداران شرکت، مسئولیت جمعی دارند.
در این نوشتار به بیان نکاتی درباره مسئولیت جمعی اعضای هیات مدیره شرکت سهامی در قبال سهامداران و شرکت و حتی ذینفعان شرکت می پردازم.
1- برابر قانون تجارت ایران، اداره شرکت سهامی بر عهده هیات مدیره است.
2- انتخاب مدیرعامل و مسئولیت ها و وظایفی که از طرف هیات مدیره به او تفویض می شود موجب سلب مسئولیت هیات مدیره در اداره شرکت نیست.
3- مسئولیت هیات مدیره برای اداره شرکت مسئولیت جمعی است.
4- مفهوم جمعی بودن مسئولیت هیات مدیره این است که آنها در قبال تصمیمات و اقداماتی که مشترکاً گرفته اند در حدود قوانین کشور و اساسنامه شرکت و مصوبات مجمع عمومی صاحبان سهام شرکت، بطور جمعی در قبال راهبری و سرنوشت شرکت مسئول هستند.
5- عضو هیات مدیره نمی تواند به سکوت خود در برابر اقدامات غیر قانونی دیگر اعضای هیات مدیره استناد کند.
در مواردی که اقدام یا تصمیمی خلاف قانون کشور یا اساسنامه یا مصوبات مجمع عمومی شرکت در حال انجام یا اتخاذ است عضو هیات مدیره باید مخالفت خود را به تصریح در صورتجلسه هیات مدیره یا طی گزارش کتبی به رئیس هیات مدیره و بازرس قانونی شرکت، آورده باشد تا بتواند به عدم مسئولیت خود استناد کند.
6- اگر فردی از اعضای هیات مدیره منفرداً تصمیمات و اقداماتی اتخاذ کرده باشند که خلاف قانون و خلاف مصالح شرکت بوده باشد باید شخصاً پاسخگو باشند.
7- اصل جمعی بودن مسئولیت هیات مدیره همچنین اجازه نمی دهد که دیگر اعضای هیات مدیره اختیارات خود را به یکی از اعضاء تفویض کنند تا او بتواند به تنهائی و به وکالت از سایرین اتخاذ تصمیم کند بنابراین تصمیمات هیات مدیره باید عملا بر مبنای حضور اکثریت قانونی اعضای هیات مدیره و با اکثریت آراء قانونی اتخاذ شود.
صادق رئیسی کیا
سوم مردادماه 1394
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.