رای داور بر انحلال شرکت
درباره رای داور بر انحلال شرکت این سوال پیش میآید که
«اگر در اساسنامه یک شرکت سهامی ، شرط شده باشد که «هر گونه اختلاف بین صاحبان سهام و شرکت که ناشی از تفسیر اساسنامه یا فعالیتهای شرکت یا درباره شرکت یا سهام آن باشد از طریق داوری ، حل و فصل خواهد شد» آیا میتوان به اختیار و صلاحیت داور حتی برای صدور رای داوری دایر بر انحلال شرکت سهامی، قائل شد؟
به نظر من در پاسخ این پرسش باید گفت «خیر»
از جمله دلایلی که صدور حکم بر انحلال شرکتهای سهامی را باید خارج از صلاحیت داور ، شناخت موارد زیر است:
۱- شرکتها به دلیل گستردگی دایره ذینفعان و ارتباطات و معاملاتی که با اشخاص گوناگون دارند حقوق و اقتصاد افراد زیادی را تحت تاثیر فعالیت و حیات خود قرار میدهند بنابراین ؛ انحلال شرکتهای سهامی بدین جهت بایستی به عنوان یک مسأله مرتبط با نظم عمومی و نظم اقتصادی به شمار آید و در صلاحیت دادگاه دانسته شود نه صلاحیت داور.
۲- سرمایه و دارایی و اموال شرکتهای سهامی بیش از آنکه دارایی شرکت و سهامداران آن به شمار آید وثیقه طلب اشخاصی است که با شرکتها داد و ستد داشتهاند و بدین جهت نیز بایستی انحلال شرکت سهامی را به عنوان مسألهای فراتر از حدود سهامداران شرکت و مرتبط با حقوق اشخاص زیادی از جامعه قلمداد نمود.
۳- معاملات و تعهداتی که یک شرکت سهامی در طول دوره فعالیت خود انجام داده علاوه بر کارگران ، تامین کنندگان ، بانکها و سرمایه گذاران ، سازمان تامین اجتماعی و سازمان امور مالیاتی را نیز ذینفع در ادامه حیات شرکت سهامی کرده است.
دامنه و گستره ذینفعان حیات شرکت سهامی و پیوندی که حقوق و اقتصاد آنها با حیات شرکت سهامی پیدا کرده است اقتضا میکند که صدور حکم بر انحلال شرکت سهامی را در حیطه صلاحیت دادگاه بدانیم نه داور.
۴- احراز انحلال شرکت سهامی از جمله اموری است که مستلزم رسیدگی قضایی در دادگاه و انطباق شرایط انحلال شرکت با مقررات آمره لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت و مقررات تصفیه شرکتهاست و همه این امور را باید به اقتضای سرشتی که دارند در صلاحیت دادگاه دانست.
همچنین مطالعه کنید : انحلال شرکت سهامی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.