فهرست مطالب

اسپانسری در فوتبال ایران

در آبان ماه ۱۴۰۳ یک گفتگو با بخش ورزشی خبرگزاری آنا داشتم که خلاصه ویرایش شده آن را به شرح زیر تقدیم شما گرامیان می‌کنم.

اسپانسری یک شرکت‌ از دو یا چند باشگاه رقیب در لیگ فوتبال ایران ، یک کار غیرحرفه‌ای ، غیرعقلایی و ناهنجار است.

اسپانسر مشترک شدن یک شرکت برای دو باشگاه هر چند ممکن است خلاف قانون به نظر نرسد اما یک کار غیرحرفه‌ای است.

اسپانسری از لیگ فوتبال

در حوزه تبلیغات محیطی در فوتبال ممکن است یک شرکت یا بنگاه تجاری به خاطر آنکه خدماتش، شمول عام دارد اسپانسر لیگ فوتبال شود.

همانند آنکه بانکها و شرکت‌های تلفن همراه و بیمه‌ها و… اسپانسر لیگ فوتبال ایران شوند. در این مورد، چون خدمات و کالای آنها مورد مصرف عموم مردم است دیگر بحث آبی، قرمز، سفید، سبز و زرد مطرح نیست و اهمیت ندارد که اینگونه حمایت مالی از باشگاه‌های فوتبال (که غیرمستقیم است) در تهران، تبریز، اصفهان، انزلی یا اهواز یا هر شهر دیگری باشد.

بنابراین تا زمانی که ما در حوزه تبلیغات محیطی صحبت می‌کنیم با نگرش به اینکه تبلیغات محیطی در اختیار سازمان لیگ فوتبال است بحث چندانی درباره حمایت مالی از صنعت باشگاه داری و لیگ فوتبال نداریم.

اسپانسری مستقیم و مشترک از دو باشگاه فوتبال

اما وقتی موضوع به حیطه باشگاه‌ها می‌رسد، اسپانسر شد یک شرکت برای دو باشگاه ، کاری غیرحرفه‌ای است.

حتی اگر این اتفاق در گذشته هم می‌افتاده و استقلال و پرسپولیس یا هر باشگاه دیگری اسپانسر مشترک داشتند، کار غیرحرفه‌ای بوده و نباید ادامه پیدا کند

حمایت مالی و اسپانسری مشترک شدن یک شرکت برای دو باشگاه، خلاف صریح قانون نیست ولی لزوماً کار درستی هم شمرده نمی‌شود بویژه آنکه اسپانسر مشترک شدن یک شرکت برای دو باشگاه ، بحث «ذی‌نفع واحد» را ایجاد می‌کند و مشکلات عدیده بدنبال دارد.

صادق رئیسی کیا افزود:

در فوتبال حرفه‌ای که استاندارد‌های آن مرتبا ارتقا پیدا می‌کند اسپانسری مشترک و مستقیم یک شرکت از دو باشگاه فوتبال، کار حرفه‌ای نیست.

در گذشته و حتی اکنون در لیگ فوتبال ایران اگر یکی از اپراتور‌های تلفن همراه اسپانسر استقلال می‌شد برای آنکه مشتری‌های خود را از دست ندهد اسپانسر پرسپولیس هم می‌شد.

هنوز هم نمی‌گویم این کار ، مطرود است. این رفتار همچنان هم در حال اتفاق افتادن است ولی این کار ، مبنای حرفه‌ای ندارد.

اگر گروه مالکین یک باشگاه، اسپانسر یک باشگاه دیگر در لیگ فوتبال بشوند حتماً چنین کاری ، نادرست و غیرحرفه‌ای است و به نظر من حتماً خلاف است.

غیرحرفه‌ای بودن به خاطر آن است که من به عنوان مالک باشگاه، سرمایه گذاری و ورودم را به ورزش حرفه‌ای باید تعیین تکلیف کرده باشم و بدانم در ورزش حرفه‌ای و در باشگاه داری ، با خودم چند چند هستم.

تبلیغ محصول و خدمات و استفاده از ظرفیت ورزش حرفه‌ای و قدرت رسانه‌ای و سرمایه اجتماعی آن برای بازاریابی از طریق باشگاهی که مالک آن شده‌ام کار پسندیده‌ای است و هیچ اشکال و منع قانونی هم ندارد.

اشکال از آنجایی شروع می‌شود که به عنوان مثال؛ فولاد خوزستان بیاید اسپانسر باشگاه دیگری غیر از فولاد خوزستان شود.

اینجاست که شرکت یا کارخانه یا بنگاه اقتصادی تکلیف خود با سرمایه گذاری در ورزش حرفه‌ای و چگونگی استفاده از ظرفیت آن را نمی‌داند.

اسپانسری مستقیم از دو یا چند باشگاه رقیب ، کار غیرعقلایی و غلطی است و اصلاً ضدارزشی و ناهنجار است و هیچ منطقی آن را نمی‌پذیرد و اگر در لیگ برتر فوتبال ایران چنین کاری شود جای اشکال دارد.

صادق رئیسی کیا
آبان‌ماه ۱۴۰۳

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *