پرداخت وجه چک متوفا

امروزه بانک‌ها به صورت برخط، به سامانه ثبت احوال کشور، و دیگر سامانه‌های اطلاعاتی کشور ، دسترسی دارند و بلافاصله پس از صدور گواهی فوت اشخاص ، اقدام به مسدود نمودن حساب بانکی آنها می‌کنند.

ممکن است این سوال برایتان پیش آید که اگر شخصی چک وعده‌داری، صادر نماید و پس از صدور چک و پیش از سررسید چک بمیرد آیا بانک، موظف به پرداخت مبلغ چک در تاریخ سررسید است؟

در این نوشتار می‌خواهم به صورت کوتاه و کاربردی به این پرسش ، پاسخ بدهم و نکته جالبی درباره ارث نیز تقدیم نمایم.

در پاسخ به این پرسش باید گفت که اولاً برابر موازین حقوقی و تجاری، هنگامی که یک شخص اقدام به صدور چک می‌نماید در واقع از همان لحظه که چک را صادر نموده است به اندازه مبلغی که در چک نوشته، بدهکار شده است و موجودی حساب بانکی او به اندازه مبلغ چک، متعلق به دارنده چک شده است.

بنابراین در اصل اینکه بانکها باید طبق مقررات بانکی، باید وجه چک را به آورنده پرداخت کنند بحثی نیست.

ثانیاً باید در نظر داشت که اختلاف و اشکال درباره پرداخت مبلغ چکی که صادرکننده‌اش، فوت شده است از آنجا آغاز می‌شود که حساب بانکی صادرکننده چک، به‌علت فوت او و اعلام آن به بانک، مسدود شده باشد.

در این حالت باید دید که آیا ورثه صادرکننده چک، ارث و اموال بجامانده از متوفا را قبول کرده‌اند یا آن را رد نموده‌اند.

توضیح اینکه در بحث ارث، ورثه اختیار دارند که ارث بردن از متوفا را نپذیرند.

یعنی اگر ورثه ببینید که متوفا به مقدار زیادی بدهی دارد و اموال چندانی برای تسویه بدهی‌های بجامانده از او وجود ندارد می‌توانند ارث بردن از او را نپذیرند که در این حالت، بدهی متوفا بابت چک صادره را نیز نپذیرفته‌اند و دارنده چک، دچار زیان جدی خواهد شد.

اما اگر ورثه، صریحا یا ضمنأ اقدام به قبول ارث و ترکه نمایند درباره پرداخت مبلغ چکی که متوفا صادر کرده است به همان نسبت که در ارث‌بری، سهم و حصه دارند ضامن پرداخت بدهی‌ها از جمله، وجه چک خواهند بود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *