متاسفانه در بین عده ای از اهالی فوتبال اعم از مربی و بازیکن و…مرسوم شده بجای آنکه واقع بینانه به بررسی علل مستقیم و موثر در ناکامی و ضعف یا موفقیت خود در مسابقه بپردازند به صدها علت بعید و غیر مستقیم و بسیار کم تاثیر یا بی تاثیر از قبیل نحس یا خوش یمن بودن فلان نفر یا فلان استادیوم می پردازند یا تقصیر ناکامی خود و تیم را به عهده داوری یا زمین مسابقه یا عملکرد فلان شخص یا فلان مسئول و فلان دستگاه یا فلان مصاحبه و فلان اتفاق می اندازند.

این عملکرد و رفتارهای ضعیف و نخ نما در فوتبال باعث شده مربیان و مدیران و دیگر عوامل فوتبال ایران:

1_ از تمرکز روی وظایف و مسئولیتهای اصلی خود باز بمانند.

2_ به برطرف کردن نقاط ضعف خود توجه نکنند.

3_ لزوم ارتقا مستمر سطح مهارت و دانش خویش را به فراموشی بسپارند.

4_ از بهره برداری درست و منطقی از تجربیات خود و دیگران برای غنی کردن فوتبال کشور غفلت بورزند.

5_ پرداختن به حواشی مخرب و غیر مفید، وقت و توانی برای تولید علم در فوتبال ایران باقی نمی گذارد و دانش فوتبالی ایران را نه تنها توسعه نمی دهد بلکه به تحلیل می برد.

6_ حضور مدیران، مربیان و بازیکنان فوتبال ایران در فرصتهای شغلی فراوان و سودآور کشورهای همسایه و ارز آوری برای کشور از فوتبال ایران سلب شود. کشورهای همسایه ما و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، لیگ ها و فرصتهای شغلی بسیار مناسب و پردرآمد فوتبالی دارند که ما نتوانسته ایم در سطح مدیریت یا مربی گری به آن راه پیدا کنیم.

7_ چون عوامل و مدیران و مربیان فوتبال ایران تجربه ها،قوتها و ضعفهای خود را نمی پذیرند و آنها را مستند و ثبت و ضبط و تحلیل و منتشر نمی کنند در نتیجه بیشتر منابع و کتابهایی که برای مطالعه در این زمینه وجود دارد منابعی است غیر ایرانی و این سبب میشود که به وابستگی علمی و فنی همیشگی در فوتبال ایران دچار شویم.

8_ روند معیوب فعلی،مسئولیت پذیری نسبت به سرمایه گذاری در فوتبال را به حداقل ممکن رسانده است. مدیر،مربی و بازیکن فوتبال باید نسبت به باشگاه،سرمایه گذاران و اسپانسرها مسئولیت پذیر باشند و سعی کنند بیشترین منافع و دستاوردها را با حداکثر مسئولیت پذیری برای آنان بدست آورند. مسئولیت گریزی و تقصیر به دوش ابر و باد و مه و خورشید و فلک،افکندن سبب میشود رغبت برای سرمایه گذاری در فوتبال ایران رو به کاهش بگذارد و باشگاههای موجود و حتی بزرگ نیز نتوانند ارزش افزوده و سهم خود در بازار را حفظ کنند. گرایش روزافزون جوانان و مخاطبان فوتبالی ایران به باشگاهها و چهره های فوتبالی اروپا و دیگر کشورها از نشانه های بارز این ادعاست.

9_ با پرداختن به حواشی غیر مفید و مخرب،بستر دخالت عوامل غیر علمی و غیر فنی و ضد ارزشی در فوتبال را فراهم میکنند و بدین ترتیب سر رشته امور در فوتبال از دست عوامل فنی و علمی و مدیریتی خارج می شود.

دست اندرکاران فوتبال ایران از جمله مربیان ایرانی بایستی تحلیل و بررسی واقع بینانه، علمی،موشکافانه و مستمر نسبت به نقاط ضعف و قوت تیم خود و رقبا داشته باشند و با وقوف بر این امر،خود و همکارانشان را به نگاه مسئولانه و نقادانه به عملکرد و نقاط ضعف و قوت خود و پرهیز از توسل به فرافکنی و دوری از رفتارها و گفتارهای غیر مسئولانه فرا بخوانند و رفتار منطقی مبتنی بر رعایت اصول علمی را سرلوحه کار خود قرار دهند.

رابطه علت و معلول،مهمترین و ارزشمندترین قانون و شاخص،جهت تحلیل موفقیت ها و ناکامی ها می باشد. در برابر ناکامی ها و پس از موفقیتها باید موشکافانه، فعالانه و مسئولانه بدنبال شناسایی دقیق دستاوردها و از دست رفته ها،علت آنها،کشف نوع و کیفیت رابطه بین موفقیت و ناکامی ها با علت ها باشیم و تحلیل و یافته های خود در اینخصوص را جهت افزایش دستاوردها و کاهش ضعفها بکار گیریم و این بررسی ها را تبدیل به محتوای علمی نموده و منتشر کنیم. بدین طریق موفق خواهیم شد شخصیت فوتبال ایران را قوام علمی و اقتصادی بدهیم و آن را در اندازه بین المللی ظاهر کنیم.

همه عوامل فوتبال ایران را به توجه هر چه بیشتر به حاکم کردن رابطه علیت و قانون علت و معلول بعنوان اصلی ترین رابطه و معادله حاکم بر موفقیتها و ناکامی ها دعوت می کنم. یقیناً این منش می تواند تبدیل به یک مکتب حرفه ای و علمی در فوتبال ایران شود. همه باید توجه به این رابطه را در موفقیتها و ناکامی های فوتبال ایران در صدر همه اصول و راهبردهای خویش قلمداد کنیم و عقلانیت را بیش از پیش بر فوتبال کشور حاکم نمائیم.

صادق رئیسی کیا

چهارم مهر 1393

6 پاسخ
  1. سعید تقی زاده گفته:

    آسیب شناسی شما از عدم وجود منابع و ماخذ مدیریت ورزش بومی بویژه با قلم و فکر مدیران کاربلد و باتجربه داخلی کاملا درست است. البته فکر می کنم منحصر به مدیریت ورزش نیست بلکه در بسیاری از سایر علوم انسانی نیز هاج و واج از منابع غربی استفاده می کنیم.
    غافل از اینکه این کتب هم حاصل نوشته های اولیه و بعد از آن سال ها اصلاح و ابرام و تکمیل بوده که تا دنیا دنیا است ادامه دارد. امیدوارم وبگاه شما بزودی تبدیل به خزانه ای از این تجربیات برای بهره مندی مدیران و علاقمندان به پیشرفت ایران شود.

    پاسخ
    • صادق رئیسی کیا گفته:

      با سلام و احترام. کاملاً درست می فرمائید. من در این مقوله به حیطه ورزشی موضوع بعنوان بخشی از کل نگریستم. متاسفانه به انتشار تجربه ها و مستند سازی فعالیتهای خود توجه نکرده ایم و چه تجربه ها و علومی که به دلیل همین بی توجهی به گور رفته و نسلهای بعد از آن محروم شده اند. در این کار باید شهامت و خلاقیت و اهتمام هر چه بیشتر به خرج دهیم. از توجه و اشاره جنابعالی ممنون.

      پاسخ
  2. مصطفی ممبینی از ا هواز گفته:

    به امید پیشرفت فوتبال ایران انشاالله و با تشکر از استاد رئیسی کیا بابت مطالب ٱموزنده شان

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *