تا قبل از احداث و بهره برداری از اتوبان کاشان – اصفهان بهترین راههای دسترسی از کاشان به اصفهان عبارت بودند از:

1) کاشان- نطنز – اصفهان

2) کاشان – قهرود – اصفهان

3) کاشان- برزک – رباط ترک – اصفهان

مسیر سوم از کاشان شروع می شود و در ادامه به شهر راوند و سپس به سه راهی روستای سرنج و از آنجا با گذر از روستاهای جعفر آباد (مدفن امامزاده یونس بن موسی بن جعفر علیه السلام) بارونق، خنچه، اسحاق آباد، مرق، نابر، سعد آباد، شهر برزک، شهر سده (مشتمل بر روستاهای ویدوج، ویدوجا و ازوار) و روستای ورکان می رسد و به تقاطع رباط ترک در مسیر اصلی قم – دلیجان – اصفهان ختم می شود. تقاطع رباط ترک که انتهای حوزه ی فرمانداری ویژه ی شهرستان کاشان تلقی می شود در واقع یک چهار راه است که از سمت کاشان بطور مستقیم به شهر موته و سپس گلشهر و گوگد و شهرستان گلپایگان ادامه می یابد و دسترسی اهالی کاشان به شهرستانهای خمین ، خوانسار و حتی اصفهان و دلیجان از این مسیر را نیز ممکن می سازد.

با این توضیح باید گفت نزدیکترین و بزرگترین شهرستان به روستای ورکان شهرستان باستانی کاشان می باشد و شهر های بزرک ( از توابع کاشان) و موته (از توابع گلپایگان) نزدیکترین شهرها به روستای ورکان می باشند.

روستای ورکان که قدمتی طولانی‌ دارد در ارتفاع 2160 متری از دریای آزاد در دهستان گلاب از بخش برزک در فاصله ی حدوداً 60 کیلومتری جنوب شرقی کاشان و در دامنه ی کوه اشکیون  (اشکانیان) قرار گرفته است و آب و هوایی خنک دارد. گفته می شود نام ورکان قبل از اسلام زرکان بوده است. چوگان- راونج – آزران – اشکیان – حسن آباد – آرنجن – تجره – کال نسا که در حال حاضر دولت آباد گویند- وحد – استاران – فتح آباد – محمد آباد – کلک مزرعه – اشگفت – فیض آباد – قلرجه – آب بابا سفلی و علیا – مزرعه آقا – چشمه یونس – رباط ترک از جمله روستاها و مزارع اطراف ورکان هستند. ورکان دارای چهار رشته قنات بوده و هست که دو رشته به نامهای اشتر بر و مرغ زاره که نام آنها گویای پر آبی آنها می باشد در شرق و بالای روستا قرار گرفته است. آب قنات اشتربر مسیری دو کیلومتری را طی می کرده تا به مرغ زاره متصل می شده است. این دو قنات تا سال 1360 خورشیدی آب فراوان داشته و درختان زیبای صنوبر و بید و سنجد در کنار جویبارهای آن خود نمائی می کرد و در کنار مسیر آب پنج آسیاب آبی قرار داشتند که آرد شش روستای اطراف را تولید می نمود آنها عبارت بودند از 1 – آسیاب حسن آباد 2 – اسیاب قشله 3 – آسیاب عبدالعلی خان 4 – آسیاب اسلام خان 5 – آسیاب پائین

روستای ورکان با جمعیتی در حدود 700 نفر  در قالب حدود 200 خانوار روستايي شش محله کوچک دارد که همگی به هم متصل هستند و عبارتند از: الف – محله بالا سمت شرق ب – محله رضا ج – میان ده – د – محله پایین ه- محله چاله – و – محله درب قلعه .و دارای چهار دروازه بنامهای بالا – پایین – درب قلعه – درب حمام و هر دروازه دو برج نگهبانی در دو طرف دروازه بنا شده است و اطراف روستا دیوار کنگره داری داشته است که روستا را از یورش اشرار محفوظ می داشته است.

در روستای آرنجن (با تلفظ ها و معانی مختلف از جمله به معنی دهانه قنات،رشته مروارید،درخت بلند،بی زن و آسیای کوچک) که در حدود سه کیلومتری روستای ورکان واقع شده مدفن احمد بن عباس بن حسن بن عبیدالله بن عباس بن علی علیه السلام ( از نوادگان حضرت ابوالفضل ) قرار دارد. در زندگی نامه ایشان آورده اند که بدست عوامل حکومت عباسیان به شهادت رسیده است و امام حسن عسگری علیه السلام در مسیر خود برای زیارت مدفن امام رضا علیه السلام از این روستا گذشته و ضمن احترام به این زیارتگاه یک شبانه روز سهم آب قنات این روستا را خریداری و وقف این زیارتگاه فرموده اند.

زیارتگاه مذکور که در حال بازسازی است به خوبی به مردم ایران و حتی شهرهای اطراف معرفی نشده و حتی حداقل امکانات برای جذب مشتاقان آن فراهم نگردیده است. با وجود علاقه و ارادت شیعیان ایران به جد این امامزاده، معرفی بیشتر ایشان و تامین حداقل امکانات رفاهی و علی الخصوص فرهنگ سازی بوسیله ی هیاتهای مذهبی کاشان و دیگر شهرها و اهتمام رسانه ها می تواند سیل مشتاقان را بویژه در محرم و تاسوعا روانه ی این منطقه کند. حتی می توان گفت که رونق گردشگری مذهبی می تواند وضع این دیار کهن و مردم زحمتکش و سختکوش آن را بیش از پیش دگرگون سازد.

یکی‌ از زیبا‌ترین و جذاب‌ترین جنبه‌های طبیعی روستای ورکان هوای بسیار پاک و آسمان آبی‌ روز و آسمان پر ستاره شب های آن است.

مردم ورکان به زبان محلی این منطقه تکلم دارند که در اصطلاح به آن رایجی خطاب میشود و با کمی‌ دقت در نحوی ساختار کلماتی‌ آن می‌توان به عمق و قدمت آن پی برد که در نوع خود در منطقه کاشان و اصفهان کم نظیر است.

مسولین کاشان در تلاش هستند موافقت وزارت نیرو را برای احداث خط انتقال آب از كوچه ري گلپايگان از خط وركان به سمت كاشان که از مسير زاينده‌رود نزديك‌تر و با ‌صرفه ی بيشتر است اخذ کنند زیرا مسير كوچه ري، گلپايگان از خط وركان به سمت كاشان به طول 120 كيلومتر بوده و مي‌تواند آب را به صورت ثقلي به سمت كاشان انتقال دهد. به همت مسولین کاشان جاده کاشان به سمت برزک و رباط ترک تعریض شده و انشاء الله به صورت کامل دو بانده خواهد شد و چون از سمت گلپایگان به طرف موته نیز این جاده در حال دو بانده شدن است می توان گفت در سالهای آتی شهرهای اراک،خمین،خوانسار،گلپایگان،اصفهان و کاشان که به فضل خدا و با همت مردم سخت کوش و با استعدادشان مجموعاً پایگاه باستانی و همیشگی علم و دین و صنعت بوده اند با جاده ای دو بانده و با کیفیت خوب همراه با راه آهن سریع السیر تهران-اصفهان که از جنوب ورکان و 70 کیلومتری کاشان و گلپایگان می گذرد زیر ساختهای بیشتری برای تحقق آینده ای درخشان تر بدست آورند.

مردم خونگرم و با صفای روستای ورکان عموماً به  کشاورزی اشتغال دارند. از مهمترین محصولات روستای ورکان، گل محمدی می باشد. قابل ذکر است که در سالهای اخیر گردشگری گل و گلاب و کشاورزی مبتنی بر تولید گل محمدی و صنایع مربوطه از جمله تولید گلاب و اسانس به روش صنعتی در کاشان و شهرها و دهستانهای اطراف آن از جمله شهر برزک، رونق گرفته و دانشکده ی اسانس در تابعیت دانشگاه کاشان آغاز بکار نموده و اساتید و دانشجویان گرانقدری در این زمینه میدان دار شده و افتخارات بسیاری برای کاشان و ایران رقم زده اند و انشاء الله منشاء پیشرفت و تحولات خوبی در صنعت اسانس و عرقیات گیاهی و گلاب و داروهای گیاهی و گیاهان دارویی ایران خواهند شد. در عین حال، احداث و راه اندازی کارخانه بزرگ سیمان کاشان در مسیر بزرک- ورکان و همچنین اکتشاف و بهره برداری از معادن سنگ، اشتغال اهالی این منطقه به کار در این کارخانه و معادن سنگ و در نتیجه، توسعه ی کامیون داری را موجب شده است و تردد وسایل نقلیه از جمله تریلر و کامیون را در این مسیر افزایش داده است بنابراین احتیاط بیشتر در رانندگی برای گردشگران و علاقه مندان به مسافرت به این مناطق را توصیه می کنم.

مسافرت به شهر زیبای برزک و دهستانها و روستاهای اطراف آن از جمله روستای ورکان در فصل بهار و تابستان را توصیه می کنم. امیدوارم لذت ببرید.

شما می توانید با مطالعه وبلاگهای زیر توضیحات بیشتری راجع به روستای ورکان دریافت فرمائید.

                                                                                         صادق رئیسی کیا

 منابع:

http://www.iranvillage.ir

http://varkan.blogfa.com

نقشه: wikimapia.org/13012606

http://varkandoctor.blogfa.com

16 پاسخ
  1. حمیدرضا غلامیان گفته:

    با سلام
    خیلی عالی بود من لذت بردم از سایت حضرتعالی
    آیا تبلیغات هم داخل سایت می گذارید.
    ثبت برند،مارک،علامت گلاب
    باتشکر

    پاسخ
  2. ا گفته:

    من میخواهم بیام آنجا لطفا بگید از کی گلاب بخرم بهتره ..نام ببرید چون من هیچ کس رو نمیشناسم..ممنون

    پاسخ
  3. سید احمد افراشی گفته:

    با سلام و خدا قوت.از مطالب وبلاگ تان لذت بردم . با مطالعه ی سوابق کاریتان ,احساس غرور و شادمانی کردم. آرزومند موفقیت شما افراشی -روستای ورکان شهرستان کاشان

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *